A kormány fontosnak tartja a stabil önkormányzatokat

2018. május 30.

Pogácsás Tibor erről azután beszélt sajtótájékoztatón, hogy Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke és Cser-Palkovics András (Fidesz), Székesfehérvár polgármestere, az MJVSZ társelnöke társaságában szakmai egyeztetésen vett részt Pintér Sándor belügyminiszterrel, miniszterelnök-helyettessel a megyei jogú városok működését érintő kérdésekről.

Az államtitkár azt mondta, a BM eddig is folyamatosan együttműködött az önkormányzatokkal, és a jövőben is ezt a gyakorlatot akarja folytatni. Néhány napja már találkoztak az önkormányzati szövetségek vezetőivel, akiktől azt kérték, fogalmazzák meg fontos javaslataikat az elkövetkezendő kormányzati ciklusra.

A keddi egyeztetésen a finanszírozás továbbfejlesztésével kapcsolatos kérdések hangzottak el. Az elmúlt hónapokban, években komoly munka folyt azért, hogy egy megfelelő feladatalapú önkormányzati finanszírozással tudjanak előállni. Ki tudnak dolgozni egy olyan módszert, amely a településeknek és a költségvetésnek is elfogadható – jelentette ki.

Szó esett a különböző méretű önkormányzatok együttműködési lehetőségéről is. A fővárosról és a megyei jogú városokról elmondható, hogy nemcsak a saját lakosságuk ellátásáért vállalnak felelősséget, hanem az agglomerációért is. Az ehhez szükséges fejlesztéseket az új Modern városok program egyértelműen elősegíti, a finanszírozási oldalt át kell gondolni – jegyezte meg.

Forrás: MTI/hirado.hu