Önkormányzatok az egyenlőbb esélyekért

2018. április 8.

Huszonkét önkormányzat polgármestere, jegyzője vett részt azon a nemek közötti egyenlőbb esélyekre fókuszáló képzésen, amely az esélyegyenlőség számos aspektusát érintette. A háromszor kétnapos programról kiadvány is készült, ami végigvezeti az olvasót a képzési programon és érdekes interjúkat közöl a résztvevőkkel.

Ahogyan az önkormányzati szolgáltatások elkísérik a polgárokat a bölcsőtől a sírig, hasonlóképpen az esélyegyenlőség is az önkormányzatok mindennapjainak része. A legtöbb önkormányzati döntés mögött, akár tudatosul, akár nem, meghúzódik az egyenlőség valamilyen formában: vajon a valamennyi önkormányzati szolgáltatást igénybe veheti bárki a településen, nemre, korra, egészségügyi állapotra, nemzetiségi hovatartozás… stb. való tekintet nélkül? Mindenkinek joga és lehetősége van a közösség részévé válva, méltányos életet élni a településen? - olvasható a kiadvány bevezetőjében.

Ehhez hasonló témákban dolgoztak együtt önkormányzati vezetőink a kísérleti kurzuson, amelyre a az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában Kétoldalú Kapcsolatok Nemzeti Alapja keretében meghirdetett COOPER típusú konstrukcióban, a nemek közötti esélyegyenlőség elősegítése, a nők elleni erőszak elleni fellépés az önkormányzatoknál témában nyert támogatást a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) és a  Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok Szövetsége (KS).

Ízelítőül Szigeti Éva, Nagylózs polgármestereinek szavait idézzük, amit arra a kérdésre adott, hogy vajon milyen tanácsot adna az esélyegyenlőséggel kapcsolatban egy újonnan megválasztott településvezetőnek:

"Minden ember érdemes arra, hogy meghallgassuk és minden polgármester kötelessége, hogy a hozzá forduló embereket meghallgassa, és ha kell, segítsen rajtuk. Járjon nyitott szemmel és vegye észre a rászorulókat, a kirekesztetteket, az igazságtalanságot és tegyen valamit, hogy ilyenek ne legyenek. Léteznek és olykor elénk kanyarodnak lehetőségek. Ezek nem problémák. Ezek megragadni való griffmadarak. Ha jól kapaszkodsz, felemelnek. Ez a képzés is ilyen."

Forrás: manorka.net-DHFKA