Marcou megemlékezés és emlékkötet

2018. január 24.

Kuratóriumunk tagja, Prof. Dr. Balázs István 2017. december 18-án Párizsban, a Sorbonne Egyetem Jogi Karán részt vett néhai Gérard Marcou professzor, a Helyi Önkormányzati Autonómia Európai Kutatócsoportjának (GRALE) 2016-ban elhunyt vezetője tiszteletére és emlékére készült tanulmánykötet (Mélange Marcou) megjelenésére tartott ünnepélyen.

A mintegy 1185 oldalas kiadvány a helyi önkormányzatokkal és döntően a közjoggal foglalkozó közel 100 francia és más országok kutatóinak - így a kuratóriumot képviselő Balázs Istvánnak is - a közös munkája.

A kötet több témakörbe sorolva tartalmazza az egyes tanulmányokat, így összehasonlítói jogiba, helyi önkormányzatiba, gazdasági jogiba, közigazgatási jogiba és kortárs közjogiba csoportosítva azokat.

A résztvevők és a tanulmányok széles köre egyaránt jól reprezentálja Marcou professzor széleskörű és nemzetközileg is elismert kutató, valamint oktató munkáját, mely keretében Magyarországra is többször ellátogatott és ezzel hozzájárult a demokratikus helyi közigazgatás megteremtéséhez és fejlesztéséhez.

Alapítványunk ezért büszke arra, hogy a kötet támogatásával részt vehet néhai Marcou professzor emléke és szellemi örökségének megtartásában, illetve a helyi önkormányzati autonómia eszmeiségének továbbfejlesztésében.

Dr. Balázs István