A MÁK informatikai rendszerét 30 milliárd forintból fejlesztik

2018. június 6.

Három nagy projekt keretében 30 milliárd forint forrásból fejleszti informatikai rendszerét a Magyar Államkincstár a következő három évben - mondta Mészáros József, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke a 21. század családtámogatása és nyugdíja elnevezésű projekt nyitó rendezvényén Budapesten kedden.

Kiemelte: a fejlesztés a társadalombiztosítások területét, a kincstár számlavezetését, illetve a költségvetés és az államháztartás pénzügyi informatikai rendszerét érinti.

A projektek eredményeként a MÁK-nál az ügyfelek nagyságrendekkel jobb szolgáltatásban részesülnek majd - hangsúlyozta Mészáros József.

Megjegyezte: a három nagy projektet a Közigazgatás- és közszolgáltatás-fejlesztési operatív program forrásaiból finanszírozzák.

A MÁK elnöke az MTI kérdésére elmondta, a családtámogatásokat és a nyugdíjrendszert érintő korszerűsítés pénzügyi kerete nagyjából 12 milliárd forint.

Az elnök prezentációjában arra is kitért, hogy 2010 óta a kormányhivatalok megalakulásával nagy változásokon ment át a közigazgatás. Azt is hozzátette, hogy a MÁK nem tudná ellátni feladatait a kor követelményeinek megfelelően digitalizáció és informatikai fejlesztés nélkül. Ezek a családtámogatások kifizetésétől a nyugdíjkifizetéseken és a vidékfejlesztési támogatások folyósításán keresztül az önkormányzati támogatások kifizetéséig és a közszolgálati dolgozók bérének kifizetéséig terjednek - sorolta.

Antal Renáta, az államkincstár uniós projektigazgatója ismertette: a 21. század családtámogatása és nyugdíja nevű projekt keretében létrehoznak egy új nyilvántartási rendszert, amely az összes adatot tartalmazza majd a nyugdíjbiztosítási, családtámogatási, egészségbiztosítási és más szociális biztonsági ellátásokkal kapcsolatban.

Kiemelte: a digitalizálandó dokumentumok lapjainak száma mintegy 100 millió. A családtámogatási iratok digitalizálása befejeződött,  a nyugdíj iratok digitalizálása zajlik - tette hozzá.

Elmondta, az elbírálási folyamatok fejlesztését is tervezik, minek eredményeképpen rövidül és hatékonyabbá válik az ügyintézés, előtérbe kerül az elektronikus ügyintézés.

A fejlesztés az állampolgárok széles körét közvetlenül érinti, kezdve az aktív korúaktól, a családokon át, egészen a nyugdíjbiztosítási vagy családtámogatási ellátásban részesülő személyekig - vélekedett a projektigazgató.

A korszerűsítés hozzájárul az államigazgatás olcsóbb és hatékonyabb működéséhez, valamint várhatóan növeli az elégedettséget az állami szolgáltatásokkal kapcsolatban - összegezte Antal Renáta.

Forrás: MTI

Kép: Pixabay