Okos falu, okos önkormányzat

2018. március 9.

Nyilvános wifi eléréssel és kamerarendszer kiépítésével csatlakozott Ceglédbercel az okos falu programhoz. Az informatikai és telekommunikációs fejlesztés kiváló lehetőség a közbiztonság javítására, és a helyi vállalkozók népszerűsítésére is. Ceglédbercelnek saját, ingyenesen letölthető applikációja lett, ahol a helyi hírektől kezdve a kulturális programokon át az orvosi ügyeletig sok hasznos információt található meg.

A ceglédberceli művelődési háznál és a település szabadidőközpontjánál is kamerákat helyeztek el, ezek környezetében pedig ingyenes wifi elérhetőség is van. A nyilvános internet pontok és a kamerarendszer része az okos falu programnak, amelyhez Ceglédbercel csatlakozott. Az informatikai és telekommunikációs kiépítést az Invitech Solutions cég segítette. A cél, hogy kisebb településeken élők számára is elérhetőek legyenek a digitalizáció előnyei. Az okos falu program kiváló lehetőséget nyújt a közbiztonság javítására is-tudta meg a ctv.hu a település polgármesterétől.

A telekomunikációs fejlesztés fontos része, hogy Ceglédbercelnek saját mobil applikációja lett, amelyet bárki ingyenesen tud letölteni okos-telefonjára. A fiataloktól a középkorúakon át az idősebbekig számos hasznos információ található az alkalmazás menüjében. Legyen szó az orvosi ügyeletről, a község híreiről vagy a közelgő kulturális eseményekről.

Török József, Ceglédbercel polgármestere elmondta: az okos falu program óriási lehetőség, hogy a kisebb települések is lépést tartsanak a kommunikáció fejlődésével. Hangsúlyozta: céljuk, hogy az applikációt a turizmus fejlesztésre is felhasználják és természetesen a helyi vállalkozók népszerűsítését is segítsék.

Az ingyenes applikáció egy hónapja működik és nagyon jó visszajelzéseket kap az önkormányzat. A sok gyorsan elérhető, hasznos információ mellett pedig az ingyenes wifi elérhetőség is népszerű- tette hozzá a polgármester.

Az ceglédberceli fejlesztést végző vállalat nemrégiben adta át a főváros teljes egészét lefedő IoT-hálózatát, és más városi projektjei mellett egy kisebb településen is együttműködik a helyi önkormányzattal. Az újszerű kezdeményezés nem titkolt célja, hogy elősegítse az okos falvak magyarországi elterjedését. A négyezer lakosú Ceglédbercel számára fontossá vált a régió híreinek, a lakosok számára érdekes és hasznos információk minél hatékonyabb célba juttatása, valamint a közbiztonság, és az itt élők komfortérzetének javítása. A megoldásszállító első körben egy nyolc egységből álló Full HD kamerarendszert épített ki a településen, amelyek a helyi rendőrség és polgárőrség ügyeleteihez továbbítják a frekventált közterületek képeit. A társaság emellett a két leglátogatottabb helyszínen WiFi hotspotot is létesített. Ezután merült fel annak lehetősége, hogy kipróbálják, miként lehetne kialakítani egy még komplexebb rendszert a községben, felhasználva a cég okos megoldásokkal kapcsolatos tapasztalatait. A következő lépés így egy mobilalkalmazás kifejlesztése volt, amely mind a helyieknek, mind az idelátogató turistáknak nagy segítségére lehet a szükséges információk megszerzésében, legyen szó a helyi vállalkozók szolgáltatásairól vagy a település programkínálatáról.

„Az okos falu program úgy indult, hogy közös ötletelésbe kezdtünk a kisebb települések vezetőivel arról, miként lehetne számukra is elérhetővé tenni a digitalizáció által nyújtott előnyöket. Ceglédbercel ebben úttörő szerepet vállalt, a velük folytatott együttműködés rengeteg ötletet inspirált, amelyeket más településeken is sikerrel alkalmazhatunk. Célunk, hogy a nagyobb városok mellett a vidék is profitáljon fejlesztéseinkből, ezáltal is csökkentve a digitális szakadékot város és falu között. A kistelepülések egyedi adottságaira és elképzeléseire szabott megoldásokat kell kialakítanunk, figyelembe véve persze lehetőségeiket is” – nyilatkozta Marton László, a cég vállalati és kormányzati igazgatója.

A következő lépés, amitől valóban okos faluvá válhat a község az, hogy környezeti szenzorok kihelyezésével egy IoT-hálózat (IoT: interneten keresztül összekapcsolt, irányított eszközök) is kiépíthető lesz a falu számára. Az érzékelőkből álló hálózat segítségével energiahatékonyabbá válhat a közvilágítás, de például a gépjárműforgalom alakulásáról is hasznos adatokhoz lehet majd hozzájutni. A tervek között szerepel töltők kihelyezése is az egyre terjedő elektromos autók számára. Az itt megállók az ingyenes WiFi és az applikáció segítségével pedig mindent megtudhatnak a településről, és szolgáltatásokat is igénybe vehetnek, amíg autójukat töltik. Ez azonban csak egy példa az applikáció használatára, hiszen az alkalmas lehet lakossági vélemények begyűjtésére akár szavazás formájában, vagy közérdekű információk azonnali közlésére, akár riasztás jelleggel. További fontos lehetőség, hogy a rászoruló, idős lakosok jelzést tudnak majd adni egészségügyi vagy biztonsági vészhelyzet esetén. A lakosok kényelmét szolgálja majd a közösségi tér funkció is, amelynek segítségével időpontot lehet foglalni a helyi szolgáltató intézményekhez.

Forrás:ctv.hu,mmolnine.hu
Fotó: internet